ZADBANA SKÓRA
22.06.2022

Olej kokosowy do opalania

Olej kokosowy do opalania

Olej kokosowy jest jednym z najbardziej uwielbianych naturalnych olejów. Ma mnóstwo zastosowań, a do tego w wielu z nich okazuje się faworytem wśród innych składników kosmetycznych. Doskonale nawilża, łagodzi i chroni skórę przed szkodliwymi zewnętrznymi czynnikami. Jest bezpieczny i łagodny dla skóry, dzięki czemu może być wykorzystywany u niemowląt i osób z AZS. W wielu okolicznościach warto mieć olej kokosowy w zanadrzu. Opalanie zdecydowanie jest jedną z nich.

Olej rafinowany czy nierafinowany?

Olej kokosowy jest pozyskiwany z owoców palmy kokosowej uprawianej w Afryce. Olej kokosowy rafinowany i nierafinowany różnią się od siebie sposobem produkcji, który wpływa na ich właściwości.

Nierafinowany olej kokosowy (Virgin Coconut Oil) jest tłoczony z suchego miąższu orzecha kokosa. Ma delikatny kokosowy zapach i stałą konsystencję. Rozpuszcza się w 25 stopniach Celsjusza, dlatego topnieje tuż po roztarciu na dłoni. Lipidy z których się składa to w 90–95% z nasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za jego działanie zmiękczające i nawilżające. Zawiera też wysoki poziom polifenoli: kwasu ferulowego i p-kumarowego (oba kwasy fenolowe) odpowiedzialne za jego właściwości antyoksydacyjne. Oprócz nich olej jest bogaty w witaminy E i K oraz żelazo. 

SPRAWDŹ TEŻ: Kwas ferulowy – właściwości, efekty, zastosowanie

Olej kokosowy rafinowany (CapryloCapric Trigliceride Cocos Nucifera Oil) jest pozbawiony żółtego odcienia i nie posiada zapachu. W wyniku rafinacji zawiera tylko triglicerydy kwasów tłuszczowych średniej długości. Dzięki temu zachowuje płynną konsystencję w temperaturze pokojowej. Często jest stosowany w celach spożywczych.

Właściwości oleju nierafinowanego i rafinowanego są podobne, jednak olej rafinowany w wyniku obróbki cieplnej traci niektóre substancje odżywcze.

kobieta w kapeluszu na leżaku

Czy olej kokosowy chroni przed promieniowaniem UV?

Część osób stosuje olej kokosowy podczas opalania, mimo że nie jest on filtrem przeciwsłonecznym. Dotychczas badania wykazały, że olej kokosowy może mieć niski współczynnik ochrony przeciwsłonecznej (SPF 8 lub mniej). Szacuje się, że blokuje tylko około 20 procent promieni UVB (filtr o SPF 30 dla porównania blokuje 97 procent promieni). Tak niska ochrona nie wystarczy, aby chronić skórę przed szkodliwym działaniem opalania.

Według dermatologów należy stosować filtr przeciwsłoneczny o SPF 30 lub wyższym, jeśli chcemy zapewnić wystarczającą ochronę. Jeśli użyjemy tylko oleju kokosowego, bez dodatkowej fotoprotekcji, skóra nie będzie odpowiednio chroniona. Zwłaszcza jeśli spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu.

Korzyści ze stosowania oleju kokosowego do opalania

Chociaż olej kokosowy nie zapewnia wystarczającej ochrony przeciwsłonecznej, z pewnością może być stosowany jako naturalna alternatywa dla pielęgnujących balsamów i olejków do opalania z długim, chemicznym składem. Jest łagodny i wolny od wszelkich sztucznych chemikaliów i substancji drażniących, które sprawiają, że stosowanie tradycyjnych produktów kosmetycznych jest przez niektórych mniej preferowane.

Rada eksperta:

Olej kokosowy, zwłaszcza z pierwszego tłoczenia, jest bezpieczny w stosowaniu nawet u  niemowląt i dzieci. Warto wykorzystać go do pielęgnacji, jeśli chcemy uniknąć podrażnienia skóry dziecka naszymi kosmetykami. 

Okluzja i nawilżenie

Podczas opalania skóra jest narażona na silne promieniowanie słoneczne, które powoduje odparowywanie wody z powierzchni naskórka. Po dłuższym czasie spędzonym na słońcu skóra może stać się przesuszona i szorstka. Olej kokosowy, dzięki stabilnym tłuszczom nasyconym, pomaga chronić skórę i zatrzymać nawilżenie w środku. Tworzy warstwę okluzyjną, która zabezpiecza przed utratą wilgoci ze skóry i wspomaga regenerację komórek naskórka.

SPRAWDŹ TEŻ: Bariera hydrolipidowa skóry. Wszystko, co musisz o niej wiedzieć

składniki na kokosową kawę

Działanie przeciwzapalnie

Olej kokosowy zmniejsza stan zapalny skóry spowodowany palącym słońcem i innymi czynnikami środowiskowymi. Łagodzi podrażnioną skórę i przy częstym stosowaniu zapobiega ponownym zaczerwienieniom. Swoje właściwości zawdzięcza zawartości kwasów laurynowego i mirystynowego, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wycisza skórę i jest dobrze tolerowany nawet przez osoby z AZS i niemowlęta.

Szybsze opalanie

Jeśli używamy produktu przeciwsłonecznego, produkcja melaniny w pewnym stopniu spowalnia, więc opalanie zajmuje więcej czasu. Ponieważ olej kokosowy ma niski SPF, produkcja melaniny jest szybsza. Oznacza to, że aby szybko zdobyć opaleniznę, możemy na początku nałożyć na skórę tylko olej. Bez ochrony możemy przebywać na słońcu dość krótko, ale w wielu przypadkach 15-20 minut wystarczy, by złapać lekką opaleniznę. To jak szybko się opalamy, zależy też od właściwości skóry i fototypu.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ: Ochrona przeciwsłoneczna. Wszystko, co musisz wiedzieć

Olejek monoi

Jeśli po prostu lubimy produkty, jakimi są olejki do opalania, warto zwrócić uwagę na olejek monoi. Jest to naturalny, tradycyjny produkt pochodzący z rejonu Polinezji Francuskiej. Olejek monoi powstaje przez połączenie olejku kokosowego z pachnącymi esencjami kwiatów i ziół m.in gardenii tahitańskiej, jaśminu hiszpańskiego czy słodkiej bazylii. 

kompozycja spa do pielęgnacji ciała

Regeneracja

Po lecie skóra często potrzebuje nawilżenia i regeneracji. Olej kokosowy będzie dobrze się sprawdzał w odbudowie bariery hydrolipidowej przesuszonej skóry ciała. Dzięki dużej zawartości kwasów nasyconych tworzy na powierzchni okluzję porównywalną do olejów mineralnych, ale posiada przy tym dodatkowo inne cenne dla skóry substancje i witaminy. Możemy go stosować jako pielęgnację po kąpieli i zabezpieczać w ten sposób skórę przed utratą nawilżenia. 

SPRAWDŹ TEŻ: Zaburzona bariera hydrolipidowa skóry. Jak ją odbudować?

Nie jest jednak dobrym pomysłem stosowanie samego oleju kokosowego bezpośrednio na twarz, ponieważ słabo się wchłania i przed dłuższy czas pozostaniemy z tłusta warstą na twarzy. Ze względu na blokowanie porów nie powinien być też stosowany po oparzeniach słonecznych. Skóra posmarowana olejem kokosowym może zatrzymywać ciepło, co prowadzi do większego bólu i nasilenia uczucia pieczenia. Warto tu przypomnieć, że możemy znaleźć wiele naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych do twarzy i ciała zawierających olej kokosowy, które będą odpowiednie do regeneracji po opalaniu.

Działanie antyoksydacyjne

Codzienne przebywanie na słońcu przyczynia się do fotostarzenia skóry. Długie sesje opalania mogą jeszcze przyspieszać ten proces, dlatego warto poszukiwać do pielęgnacji produktów z antyoksydantami. W oleju kokosowym znajdziemy związki fenolowe oraz witaminę E o właściwościach przeciwutleniających. Ograniczają one powstawanie wolnych rodników w komórkach i macierzy zewnątrzkomórkowej, co przeciwdziała powstawaniu zmarszczek i utracie gęstości skóry. Aby skorzystać z wyjątkowych właściwości oleju kokosowego, poza opalaniem możemy stosować kosmetyki oparte na tym składniku lub dodawać parę kropli do ulubionego kremu. Olej kokosowy może służyć również jako preparat do demakijażu.

SPRAWDŹ TEŻ: Antyoksydanty w kosmetyce. Co musisz wiedzieć?


Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel