Maski na włosy - dlaczego warto je stosować?
Nasze włosy bardzo często są narażone na czynniki zewnętrzne. Przed niektórymi ciężko się bronić, takimi jak jak kurz lub szkodliwe promienie słoneczne. Włosy jednak niszczą się także poprzez codzienne nakładanie kosmetyków. Stosowanie suchych szamponów przykładowo pozostawia na kosmykach matową warstwę. Włosy należy później dobrze oczyścić specjalnymi kosmetykami.
Profesjonalne maski do włosów są jednym z etapów podstawowej pielęgnacji. Przy odpowiednim ich stosowaniu, potrafią nieść za sobą fantastyczne efekty. Regularność w ich używaniu sprawia, że idealnie nawilżają, odżywiają i regenerują włosy. Z powodzeniem uzupełniają działanie odżywki.
Chcąc odpowiednio zadbać o włosy, warto wybierać regenerujące maski proteinowe. Sprawdzą się w przypadku włosów pozbawionych objętości, które są oklapnięte i rozdzielają się na nieestetyczne strąki. Odpowiednio dobrane kosmetyki sprawią, że będą one pełne życia i gładkie. Regenerująca maska proteinowa zapewni Twojej fryzurze niesamowity blask!
Proteiny, które są zawarte w maskach, odbudowują ubytki w strukturze włosów i sprawiają, że włosy stają się gładsze i lśniące. Warto uważnie czytać składy wybieranych produktów. Wśród protein znajdziemy m. in. Hydrolyzed Keratin, Hydrolyzed Silk, Oat Protein, Corn Protein, Milk Protein, Corn Protein, Soy Protein, Collagen. Mają silne, odbudowujące i regenerujące działanie.
Co ciekawe, przeciwieństwem protein są humektanty, czyli substancje nawilżające. Pozwalają one zatrzymać wilgoć w pasmach i uzupełniają emolienty - substancje tworzące nawilżającą powłoczkę. Oczywiście, aby zadbać o piękne, zdrowe włosy, należy odpowiednio dbać o równowagę proteinowo-emolientowo-humektantową, w skrócie PEH.
Maski humektantowe sprawdzają się doskonale, gdy włosy są suche i matowe. Humektanty nawilżają je i sprawiają, że włosy stają się gładkie. Wybierając kosmetyk, należy przede wszystkim sprawdzić, czy zawiera on humektanty, czyli między innymi miód, aloes, glicerynę, mocznik, kwas mlekowy, kwas hialuronowy, fruktozę, sacharozę i lecytynę.