ZADBANA SKÓRA
07.11.2022

Cica, centella asiatica, gotu kola – wszystko, co musisz wiedzieć o kosmetykach z dodatkiem tego składnika

Cica, centella asiatica, gotu kola – wszystko, co musisz wiedzieć o kosmetykach z dodatkiem tego składnika

Na półkach drogerii coraz częściej spotkać możesz kosmetyki, zawierające w swoim składzie wąkrotę azjatycką. Doceniane w dermatologii i kosmetologii właściwości tej rośliny to zasługa przede wszystkim kwasów fenolowych, flawonoidów oraz triterpenów. Wpływ wyciągów z wąkroty azjatyckiej na kondycję skóry jest nie do przecenienia. Działa m.in. przeciwdrobnoustrojowo, przeciwzapalnie, a także zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia się skóry.

Gotu cola, centella asiatica, cica – co to znaczy?

Gotu kola, centella asiatica, cica – wszystkie te nazwy odnoszą się do tej samej rośliny. Mowa tu o wąkrocie azjatyckiej z rodziny selerowatych. Poznasz ją po licznych zielonych liściach, które rozrastają się tak obficie, że sprawiają wrażenie zielonego dywanu.

Wąkrota azjatycka i działanie tej rośliny cenione są szczególnie w ajurwedzie, czyli wywodzącej się z Azji metodzie leczenia o ponadtysiącletniej tradycji. Zgodnie z jej założeniami dusza i ciało nie stanowią odrębnych struktur. Tworzą one całość. Dzięki temu możliwe jest leczenie całego organizmu, a nie tylko poszczególnych jego elementów. Innymi słowy – ajurweda likwiduje przyczyny, zamiast skupiać się wyłącznie na objawach. W terapii ajurwedyjskiej powszechnie wykorzystywane są rośliny w tym wąkrota azjatycka.

Centella asiatica uprawiana jest przede wszystkim na terenach tropikalnych i subtropikalnych Azji (czyli jej terytorium południowo-wschodnim). Nie oznacza to jednak, że nie występuje na innych kontynentach. Korzystne warunki do wegetacji roślina ma również w południowej Afryce, Australii i Ameryce. A zatem wszędzie tam, gdzie nie brakuje wody, słońca i zacienionych obszarów.

Centella asiatica, cica, gotu kola – właściwości

Zgodnie z ajurwedyjską tradycją – do leczenia chorób duszy i ciała wykorzystywane są zarówno liście, łodygi, jak i korzeń wrąkoty azjatyckiej. Prozdrowotne właściwości rośliny to zasługa zawartych w niej związków. Co ciekawe, skład chemiczny rośliny nie jest stały, lecz zmienia się w zależności od miejsca uprawy. Na uwagę zasługują przede wszystkim triterpenoidy: azjatykozyd i madekasozyd. Ich zawartość może wahać się od 1% do nawet 8%. Tymczasem to właśnie od procentowego udziału triterpenoidów zależy, jak korzystny wpływ na zdrowie i urodę będzie miał wyciąg z gotu kola.

szklana buteleczka z naturalnym kosmetykiem

Przykładowo, im więcej w roślinie azjatykozydów, tym jest ona skuteczniejsza we wspieraniu organizmu w procesie gojenia ran, łagodzeniu stanów zapalnych, zapobieganiu powstawaniu wrzodów i zwalczaniu wolnych rodników (co zapobiega rozwojowi stresu oksydacyjnego i opóźnia postępujące procesy starzenia). Natomiast madekasozyd ma działanie przede wszystkim przeciwzapalne. Wszystkie znajdujące się w wąkrotcie azjatyckiej triterpenoidy, wykazują właściwości uspokajające.

W gotu kola znajdują się też duże zasoby flawonoidów. Są to związki roślinne o działaniu przeciwutleniającym, przeciwnowotworowym, a nawet przeciwzapalnym i przeciwalergicznym. W kosmetyce doceniane są przede wszystkim ich antyutleniające właściwości. Zabezpieczają skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych takich jak promieniowanie UV, niskie temperatury, a nawet substancje chemiczne, zawarte w środkach czystości. Ponadto nawilżają, łagodzą stany zapalne i spowalniają pojawianie się pierwszych oznak starzenia.

Cica to skarbnica także innych niż triterpenoidy i flawonoidy wartościowych związków o udowodnionym, korzystnym wpływie na organizm. W roślinie znajdują się:

  • kwasy fenolowe (kwas chlorogenowy wraz z pochodnymi) o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym,
  • fitosterole (kampesterol, beta-stigmasterol, beta-sitosterol) o działaniu antynowotworowym i ochronnym na układ sercowo-naczyniowy,
  • aminokwasy (w tym: glicyna, alanina i fenyloalanina), które wspierają układ odpornościwy i trawienny, sprzyjają budowaniu masy mięśniowej, a także korzystnie wpływają na układ nerwowy,
  • olejki eteryczne, w których znajdują się monoterpeny i seskwiterpeny i ich pochodne, które działają przeciwdrobnoustrojowo i przeciwzapalnie,
  • karotenoidy o działaniu antyoksydacyjnym.

Z wąkroty azjatyckiej pozyskuje się zarówno ekstrakty wodne, jak i alkoholowe. Izolowane są też pojedyncze związki wykorzystywane w produkcji kosmetyków. Wyciągi wykorzystywane są w farmakologii, kosmetologii i dermatologii w postaci opatrunków, tabletek, pudrów, proszków, a także maści i kremów.

SPRAWDŹ TEŻ: Wąkrotka azjatycka na włosy – jak cica chroni nasze pasma

Wąkrota azjatycka, cica, centella asiatica – działanie

Wąkrota azjatycka doceniana była już przed kilkoma tysiącami lat za korzystny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy:

  • usprawnia pracę szarych komórek,
  •  poprawia pamięć,
  • wspiera koncentrację,
  •  łagodzi stany depresyjne,
  • łagodzi stany lękowe.

Wąkrota azjatycka jest również wsparciem w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego. Wykorzystywana jest do leczenia nadciśnienia oraz chronicznej niewydolności żylnej. Wszystko to jest zasługą zdolności centella asiatica do usprawniania mikrokrążenia, redukcji obrzęków w stawach kolanowych i usprawnienia przepływu krwi pomiędzy żyłami i tętnicami.

Suplementy z gotu kola są przez to odpowiednie przede wszystkim dla osób z  dysfunkcjami układu krążenia. Regularne stosowanie preparatów w formie kapsułek (po uprzedniej konsultacji z lekarzem) wzmacnia naczynia krwionośne. A ponieważ wąkrota azjatycka stymuluje również centralny układ nerwowy, warto skorzystać ze wsparcia w formie suplementów w czasie zwiększonego wysiłku umysłowego. To dobry sposób na poprawę pamięci i usprawnienie pracy mózgu, dzięki czemu nauka i inne formy pracy umysłowej są bardziej efektywne.

Działanie uspokajające i przeciwdepresyjne wąkroty azjatyckiej to efekt jej wpływu na redukowanie stężenia kortykosteronu (wydzielanych m.in. pod wpływem stresu) i jednoczesnego podwyższanie neurotransmiterów monoaminy (w tym serotoniny i dopaminy, których obniżone stężenie odnotowuje się w stanach obniżonego samopoczucia).

Ponieważ wyciągi z wąkroty azjatyckiej działają antyoksydacyjne – mają zastosowanie w ochronie neuronów, ale również poprawiają zdolności poznawcze. Duże nadzieje wiązane są przez to w możliwości wykorzystania wyciągów z centella asiatica do terapii choroby Alzheimera.

To nie wszystko! Cica ze względu na właściwości regeneracyjne wykorzystywana jest do leczenia skóry pokrytej ranami, które z trudem się goją. Przynosi to korzystne zmiany nawet przy wrzodziejącym zmianach, egzemie, a nawet łuszczycy. Ponadto wąkrota azjatycka ma działanie przeciwstarzeniowe, co jest zasługą jej zdolności do pobudzania syntezy fibronektyny (glikoproteina macierzy pozakomórkowej) oraz produkcji kolagenu przez fibroblasty. Nic więc dziwnego, że cica nazywana jest środkiem odmładzającym.

Sprawdź też: Technologia anti-aging – poznaj sposób na odmłodzenie

Do tego ma działanie lipolityczne! Zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczu w adipocytach, czyli tego rodzaju komórkach, z których głównie zbudowana jest tkanka tłuszczowa. To sprawia, że wyciąg roślinny chętnie jest wykorzystywany do produkcji kosmetyków antycellulitowych. Natomiast pobudzanie namnażania się fibroblastów i syntezy kolagenu przyczynia się do redukcji powstałych na skórze rozstępów oraz blizn (np. potrądzikowych).

Wąkrota azjatycka jest doceniana za działanie antybiotyczne. Roztwór alkoholowo-wodny wyciągu z cica ma działanie bakteriostatyczne aż na trzynaście szczepów bakterii Gram-dodatnich i osiem szczepów Gram-ujemnych.

Obecnie z centella asiatica produkowane są preparaty do pielęgnacji skóry trądzikowej pokrytej bliznami oraz tak zwanej problemowej (z licznymi wypryskami). Cica to również sprzymierzeniec w regeneracji skóry z odleżynami i poparzeniami. Jeśli więc latem zdarzy ci się zbyt długo przebywać na słońcu bez wcześniejszego zabezpieczenia skóry preparatem z SPF 30 lub SPF 50, wskutek czego skóra zacznie boleśnie piec – sięgnij po kojący kosmetyk zawierający wyciąg z wąkroty azjatyckiej

Dowiedz się więcej: Wąkrotka azjatycka w kosmetyce. Jak cica wpływa na skórę?

brunetka dotyka swojej twarzy

Wąkrota azjatycka – czy wywołuje skutki uboczne?

Warto znać możliwe do wystąpienia skutki uboczne, wynikające ze stosowania preparatów, zawierających wyciąg z centella asiatica. W przypadku zażywania suplementów diety mogą niekiedy wystąpić zaburzenia pracy układu pokarmowego.

Przy aplikacji na skórę sporadycznie mogą pojawić się reakcje alergiczne. Aby tego uniknąć – zanim zdecydujesz się zastosować preparat, zawierający wyciąg z gotu kola – wykonaj próbę uczuleniową. W tym celu zaaplikuj odrobinę kosmetyku na wewnętrzną stronę nadgarstka lub łokcia. Jeśli po 24. godzinach nie pojawi się wysypka, świąd, czy pieczenie – możesz bezpiecznie stosować preparat.

Krem cica, gotu kola, centella asiatica – dla kogo jest odpowiedni?

Nie do przecenienia są korzyści płynące ze stosowania kosmetyków zawierających wąkrotę azjatycką. Właściwości kosmetyczne i dermatologiczne tej rośliny sprawiają, że warto sięgnąć po preparaty z cica do pielęgnacji skóry trądzikowej, wrażliwej i skłonnej do podrażnień, dojrzałej, a także pokrytej cellulitem i rozstępami.

Kremy cica do cery dojrzałej

Silne właściwości przeciwutleniające mają triterpeny i polifenole. Całkiem sporo znajduje się ich w cica. Co to znaczy? Wyciągi z tej rośliny mają działanie antyoksydacyjne, czyli ograniczają liczebność i aktywność wolnych rodników oraz chronią przed niekorzystnym wpływem promieniowania UV. Dzięki temu nie musisz się obawiać, że na twojej skórze przedwcześnie pojawią się pierwsze oznaki starzenia (w tym fotostarzenia). Przeciwutleniające działanie rośliny jest tak silne, że jest ona w stanie zabezpieczać również cement międzykomórkowy oraz błony komórkowe przed oksydacją.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ: Antyoksydanty 

Koniecznie wypróbuj zawierający wąkrotę azjatycką krem Cica Essential Intensive Cream od Bergamo. Preparat stymuluje syntezę kolagenu w skórze, co sprawia, że staje się ona jędrna, a zmarszczki zostają znacznie wygładzone. Krem dodatkowo rozświetla skórę, co jest szczególnie korzystne przy dojrzałej cerze, tracącej blask na rzecz matowego kolorytu. 

spływające serum po pipecie

Zanim jednak zaaplikujesz krem, rozprowadź na cerze rewitalizującą ampułke od Farmstay. W ten sposób zabezpieczysz skórę przed nadmierną utratą wilgoci. To ważne, ponieważ na suchej skórze znacznie szybciej widać pierwsze oznaki starzenia.

Do mycia twarzy wykorzystaj piankę Cica Farm Pore Cleansing od Farmstay. Preparat zawiera formułę anti-aging, dlatego warto zacząć go stosować już około 30. roku życia, gdy pojawiają się pierwsze oznaki starzenia.

Nie zapomnij, że skóra wokół oczu jest delikatniejsza niż na pozostałych partiach twarzy. Aby właściwie o nią zadbać i zminimalizować tzw. kurze łapki – sięgnij po Revitalift Cicacrem od Loreal.

Cica krem do cery wrażliwej i skłonnej do podrażnień

Zawierające centella asiatica kosmetyki to panaceum na problemy podrażnień, ran, a nawet owrzodzeń skóry. Wszystko to jest zasługą zdolności cica do stymulowania proliferacji fibroblastów i przyspieszenia syntezy kolagenu. Dzięki temu regeneracja po zastosowaniu kremu cica przebiega szybciej niż bez jego aplikacji. 

Ponieważ gotu kola wzmaga angiogenezę (proces tworzenia się naczyń włosowatych) – warto sięgnąć po krem zawierający ten składnik, jeśli doznasz poparzeń słonecznych. Nietrudno o to w okresie upalnego lata, gdy pogoda zachęca do długotrwałego przebywania na słońcu. Co ciekawe, gojenie się ran i poparzeń może przebiegać szybciej, gdy wybierzesz lekką postać preparatu. Zamiast kremu i maści wybierz zatem żel, balsam lub ampułkę.

Wypróbuj balsam do ciała Cica Repair od Mixa, jeśli masz wyjątkowo suchą i wrażliwą skórę. Dzięki temu kosmetykowi nawilżysz, odżywisz i zregenerujesz skórę bez ryzyka, że zostanie ona podrażniona przez składniki znajdujące się w preparacie. Zniknie nieprzyjemne uczucie napięcia i szorstkości, a w ich miejscu pojawi się komfort, jakiego dawno nie odczuwałaś.

Jeśli na cerze pojawiły się liczne podrażnienia i zaczerwienienia – sięgnij po ampułkę Cicca Centella od Esfolio. Kosmetyk ten w mig ukoi stany zapalne, zlikwiduje towarzyszące im pieczenie, a do tego nawilży i zregeneruje skórę.

Do mycia skóry twarzy wykorzystaj kojący żel Cicavit+ od SVR. Możesz go stosować nie tylko na podrażnioną tkankę, ale również na tę z ranami, zadrapaniami, czy nawet szwami pooperacyjnymi. Dzięki preparatowi szybciej pozbędziesz się podrażnień i uszkodzeń skóry oraz przyspieszysz gojenie.

Dowiedz się więcej: Jak zregenerować suchą skórę po lecie

Kremy cica do cery trądzikowej

Ze względu na właściwości antybiotyczne, zdolność do przyspieszania regeneracji tkanki oraz łagodzenia stanów zapalnych – krem z wąkrotą azjatycką może być stosowany do pielęgnacji cery trądzikowej. Tym bardziej że nie wywołuje podrażnień. Już 5% ekstraktu z gotu kola ma korzystny wpływ na terapię zakażonych wykwitów. Oznacza to, że warto stosować kremy z cica nawet przy bardzo zaawansowanym i rozległym trądziku.

kropla serum spływająca po pipecie

Przy łagodnych zmianach do mycia twarzy wypróbuj piankę Enjoy-Nature od AA. Skutecznie usuniesz dzięki niej brud i nadmiar sebum oraz ukoisz stany zapalne. Dzięki lekkiej postaci preparatu podczas oczyszczania nie odczujesz dyskomfortu ani tym bardziej bólu.

Jeśli chcesz uporać się z punktowymi niedoskonałościami – sięgnij po Clear Spot Gel od Hemish. Żel ten zmniejszy stany zapalne i podrażnienia, a także zapobiegnie powstawaniu nowych. Do tego skutecznie nawilży skórę, dzięki czemu skuteczniej będzie ona pełnić swoje funkcje barierowe.

Aby ustabilizować pracę gruczołów łojowych i zapobiec powstawaniu nowych zaskórników – sięgnij po krem Dermo Face Sebio+ od Tołpa. Dzięki niemu praca gruczołów łojowych zostanie wyregulowana, co zapobiegnie zatykaniu ich ujść przez sebum. Tym samym przestaną powstawać na twojej twarzy nowe i bolesne zaskórniki.

Dowiedz się więcej: 5 sposobów na pozbycie się trądziku

Krem cica na cellulit

Cellulit występuje u wielu kobiet. Skórkę pomarańczową diagnozuje się u aż 85% z nich. Zgrubienia i wgłębienia pojawiają się na brzuchu, biodrach, pośladkach i udach. Na skutek nadmiernego i nierównomiernego nagromadzenia komórek tłuszczowych dochodzi do obrzęku komórek skóry właściwej oraz rozszerzenia drobnych naczyń krwionośnych. To natomiast doprowadza do zaburzenia krążenia.

Krem typu cica w istotny sposób przyczynia się do redukcji cellulitu oraz zapobiega powstawaniu nowych defektów. Efektem stosowania kremu z wąkrotą azjatycką jest nie tylko ograniczenie gromadzenia się tłuszczu w adipocytach. Gotu kola zmniejsza także wielkość samych adipocytów, a także działa protekcyjnie na drobne naczynia krwionośne (zmniejsza ich przepuszczalność i uelastycznia ściany naczyń) oraz usprawnia mikrokrążenie.

Wypróbuj żel do ciała Bingospa. Stymuluje komórki tkanki łącznej, co przyspiesza spalanie nagromadzonego tłuszczu i zapobiega ponownemu jego odkładaniu. W efekcie więc wysmukla się talia, brzuch, a skóra na udach i pośladkach staje się jędrna.

Sprawdź też: Skuteczne, szybkie i proste domowe sposoby na cellulit

Porada eksperta:

Kwas azjatycki, madekasowy i azjatykozyd mają wpływ na syntezę kolagenu. Jednoczesne stosowanie wąkrotki azjatyckiej wraz z kwasem askorbinowym potęguje jej stymulujące syntezę kolagenu działanie.

Krem cica na rozstępy

Rozstępy są powszechne wśród kobiet. Pojawiają się na ciele u 50–90% z nich. Mogą rozwinąć się w okresie dojrzewania, podczas szybkiego i nadmiernego przybierania na wadze oraz w okresie ciąży, gdy skóra bardzo szybko jest rozciągana. Kosmetyki z wąkrotą azjatycką usprawniają produkcję fibroblastów i zachodzącej w nich syntezy kolagenu oraz poprawiają wytrzymałość tkanki na rozciąganie.

Krem typu cica przyczynia się do redukcji istniejących rozstępów oraz zapobiega powstawaniu nowych zmian na skórze, w czasie gdy tkanka poddawana jest nadmiernemu rozciąganiu. Kosmetyki z wąkrotą azjatycką mogą być stosowane także przez ciężarne (po uprzedniej konsultacji z prowadzącym ciążę specjalistą). W tym czasie warto sięgnąć po Cocoa Butter od Palmers. Kosmetyk został opracowany z myślą o ciężarnych i pielęgnacji brzucha. Działa nawilżająco, uelastyczniająco, dzięki czemu zapobiega pojawianiu się rozstępów.

blondynka stosuje serum z pipety na skórę dłoni

Jeśli na twojej skórze zaczynają się pojawiać rozstępy – działaj natychmiast. To właśnie na etapie stanu zapalnego, a więc gdy rozstępy są czerwone lub fioletowe masz szansę skutecznie się ich pozbyć. Wypróbuj dermo olejek od Bioliq. Preparat skutecznie poprawia elastyczność skóry, a także redukuje blizny i rozstępy. Dzięki temu nie tylko pozbywasz się rozstępów, ale również zapobiegasz pojawieniu się następnych.

Możesz też sięgnąć po olejek Shakti Shape od Khadi. Poza tym, że pomoże ci zredukować widoczność rozstępów, to ukoi twoje zmysły, dzięki niezwykłej kompozycji zapachów i właściwościom aromaterapeutycznym.

Centella asiatica exctract – co to jest i jak działa na włosy?

Preparaty z gotu kola są świetnym rozwiązaniem nie tylko do pielęgnacji skóry.Właściwości tej rośliny sprawiają, że jest ona również bezcennym wsparciem dla włosów. Działa sebostatycznie, dzięki czemu na skórze głowy przestaje gromadzić się sebum w nadmiernej ilości, potęgując problem przetłuszczających się pasm. Do tego wzmacnia cebulki włosów i tym samym korzystnie wpływa na kondycję całych kosmyków – wzmacnia je i zapobiega wypadaniu.

Dowiedz się więcej: Wąkrotka azjatycka na włosy. Jak cica chroni nasze pasma?

Wypróbuj Ajurwedyjską Terapię do Włosów od Orientana, jeśli zmagasz się z problemem słabych i nadmiernie wypadających włosów. Wystarczy, że regularnie będziesz wcierać w skalp po kilka kropli preparatu, aby odżywić i zregenerować skórę oraz wzmocnić cebulki włosów i przyspieszyć wzrost pasm.

Komentarze

Skomentuj jako pierwszy.

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel