ZADBANA SKÓRA
22.11.2021

Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego

Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego

Czysta, jędrna, promienna i dobrze nawilżona skóra nie musi pozostawać w sferze marzeń - nawet jeśli Twoja cera jest wymagająca w pielęgnacji. Sekretem do tego, by cieszyć się buzią niemal jak z pierwszych stron gazet i magazynów kosmetycznych, jest dobranie odpowiednich składników pielęgnacyjnych, dopasowanych do potrzeb skóry. W niektórych przypadkach domową pielęgnację warto uzupełnić profesjonalnymi zabiegami w gabinecie kosmetycznym. Na konsultacje z dermatologiem lub kosmetologiem warto wybrać się również wówczas, gdy masz jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy skomponowana przez Ciebie pielęgnacja jest właściwa. Jednym z cennych, a można nawet powiedzieć, że bezcennych składników pielęgnacyjnych i naprawczych, są kwasy AHA. Choć kojarzą się przede wszystkim ze złuszczaniem skóry (i istotnie - takie jest ich główne działanie), to wykazują również wiele innych, korzystnych dla skóry właściwości. Jednym z chętnie wybieranych kwasów owocowych jest kwas mlekowy. Jak działa i komu jest przede wszystkim polecany?

Regularne złuszczanie skóry a jej wygląd i kondycja

Oczyszczanie, tonizowanie, nawilżanie, odżywianie skóry i ochrona przeciwsłoneczna to najważniejsze elementy jej pielęgnacji. Pomijając jeden z tych etapów codziennej rutyny, możesz nie osiągnąć zamierzonych efektów. 

Demakijaż skóry (jeśli się malujesz), a następnie jej umycie to podstawa do tego, by pozbyć się zanieczyszczeń: zarówno tych, które produkuje skóra (łój, martwe komórki naskórka), jak i tych z zewnątrz (kurz, roztocza, pyłki). Zanieczyszczenia tego typu są niewidoczne gołym okiem, dlatego może wydawać się, że pominięcie demakijażu i mycia skóry jeden czy kilka razy pod rząd nie przyniesie niepożądanych skutków. 

To jednak mylne przekonanie – im więcej różnych cząsteczek na skórze, zwłaszcza w połączeniu z lepkim łojem, tym większa z czasem szkoda dla cery. Tworzy się bowiem na niej warstwa, którą można porównać do woreczka foliowego. Niby go nie widać, jednak utrudnia skórze oddychanie, a także wchłanianie składników pielęgnacyjnych z kosmetyków. Im więcej zanieczyszczeń, tym większe ryzyko zatkania ujść mieszków włosowych, a to z kolei prowadzi do powstawania zaskórników. Na ich podstawie mogą rozwinąć się z kolei zmiany zapalne, na przykład krosty.

Skóra, na której gromadzi się martwy naskórek, z czasem traci jednolity koloryt – staje się niedotleniona i ziemista. 

Więcej informacji na temat pielęgnacji skóry ziemistej możesz znaleźć w naszych artykule.

Prędzej czy później w niektórych miejscach stanie się poszarzała i twardsza niż w innych. Może być również miejscowo bardziej przesuszona przez to, że przez nagromadzoną warstwę naskórka, substancje nawilżające i odżywcze nie mają możliwości wniknięcia w skórę. 

Skóra, nawet ta, która na pierwszy rzut oka wydaje się idealnie gładka, jest porowata – i to właśnie pory wymagają sumiennego oczyszczania. Produkty do demakijażu zmyją przede wszystkim wierzchnie zanieczyszczenia. Dlatego ich działanie trzeba uzupełnić tymi, które głęboko oczyszczą właśnie pory! To oczywiście peelingi. Na rynku dostępne są różne rodzaje peelingów, dzięki czemu bez problemu znajdziesz taki, który będzie najlepiej odpowiadać potrzebom Twojej skóry. 

Dzięki regularnemu wykonywaniu peelingów, nie tylko złuszczysz martwy naskórek i odblokujesz pory, ale również odświeżysz cerę, poprawisz jej ukrwienie i wyrównasz koloryt. 

Peelingi mechaniczne (drobnoziarniste i gruboziarniste) i peeling kawitacyjny (ultradźwięki) to dodatkowy masaż dla skóry, który działa na nią stymulująco, poprawiając mikrokrążenie. 

Kwasy pełnią istotną rolę w złuszczaniu skóry, jednak warto wiedzieć, że mają także o wiele więcej właściwości. Dlatego są tak lubiane i chętnie wybierane przez osoby w różnym wieku, z różnymi problemami i potrzebami skóry. 

Jakie właściwości mają kwasy AHA (bo o nich w tym przypadku mowa) i co warto wiedzieć na temat kwasu mlekowego?

Co to są kwasy AHA i jak działają?

Kwasy AHA to grupa kwasów owocowych, w której skład wchodzi kilka kwasów. Najpopularniejsze to:

  • kwas migdałowy;
  • kwas glikolowy;
  • kwas mlekowy;
  • kwas cytrynowy;
  • kwas winowy.

Kwasy AHA (alfa-hydroksykwasy) są nazywane potocznie kwasami owocowymi – to dlatego, że w naturze występują przede wszystkim w owocach. Kwasy AHA są znane przede wszystkim ze swoich rewelacyjnych właściwości złuszczających, a tym samym oczyszczających skórę, wyrównujących jej koloryt, a także stymulujących ją do odnowy. 

Z tego względu są powszechnie stosowane w kosmetykach pielęgnacyjnych do domowego użytku, są również wykorzystywane w gabinetach kosmetycznych i medycyny estetycznej do różnych zabiegów: przede wszystkim złuszczających, głęboko oczyszczających, a także regenerujących.

Kwasy owocowe cieszą się ogromnym uznaniem w różnych grupach wiekowych (mogą być stosowane już przez 20.letnie osoby), sprawdzają się świetnie także w pielęgnacji cery dojrzałej i z wyraźnymi oznakami starzenia się). Są również nietoksyczne, co jeszcze bardziej dodaje im uniwersalności. Mogą być stosowane na skórę całego ciała, poza błonami śluzowymi.

Kwasy AHA są nieocenione w złuszczaniu naskórka. Na tym jednak nie kończy się ich rola! 

Więcej na ich temat dowiesz się z tekstów o kwasach AHA i BHA.

Buteleczki serum

Kwas mlekowy - co to jest i jakie ma właściwości?

Kwas mlekowy cieszy się tak samo sporą popularnością jak kwas migdałowy czy glikolowy. Naturalnie występuje na przykład w kapuście czy zsiadłym mleku. Również wykazuje właściwości złuszczające. 

Różnica polega jednak na tym, że kwas mlekowy ma większy rozmiar cząsteczki niż np. kwas glikolowy, przez co penetruje naskórek w nieco mniejszym stopniu. Wykorzystuje się go więc przede wszystkim do łagodnej eksfoliacji. 

Kwas mlekowy pobudza keranocyty do podziałów komórkowych i powoduje szybsze złuszczanie górnych warstw naskórka. Oprócz tego kwas mlekowy, podobnie jak kwasy migdałowy i glikolowy, wykazuje działanie spłycające zmarszczki i poprawiające jędrność skóry. Stymuluje również komórki skóry właściwej, zwiększając ich liczbę (efekt odmładzający jest zauważalny po mniej więcej 3 miesiącach stosowania preparatów z 12% kwasem mlekowym). Stosowany w mniejszym stężeniu (5% roztworu kwasu mlekowego) także wykazuje korzystny wpływ na wygląd skóry, jednak jest to działanie powierzchniowe.

Kwas mlekowy - co warto wiedzieć?

Kwas mlekowy, wbrew skojarzeniom z nazwą, wcale nie jest biały jak mleko. To gęsty, ale bezbarwny płyn. Jako ciekawostkę warto dodać, że znajduje zastosowanie nie tylko w kosmetyce – jest używany również w przemyśle spożywczym. W żywności znajdziesz go pod symbolem E270, jako środek konserwujący i regulujący kwasowość produktów, takich jak napoje gazowane, wypieki czy fermentowane produkty mleczne.

Kwas mlekowy powstaje wskutek działania bakterii w produktach spożywczych. Co ciekawe – produkuje go również ludzki (i zwierzęcy) organizm. Po intensywnym wysiłku fizycznym w charakterystyczny sposób bolą Cię mięśnie? To uczucie znane jako zakwasy. Czy wiesz, że ta nazwa pochodzi właśnie od kwasu mlekowego? Zakwasy powstają wskutek tzw. długu tlenowego. Dochodzi do niego wówczas, gdy w czasie wysiłku i wzmożonej pracy mięśni jest za mało tlenu. To warunki, w których dochodzi do fermentacji mlekowej, której efektem jest wytwarzanie się kwasu mlekowego.

Kwas mlekowy wykazuje działanie antybakteryjne. Dzięki temu znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Sprawdza się jednak nie tylko jako eksfoliator – jest również popularnym dodatkiem do kosmetyków pielęgnacyjnych. Jednym z najbardziej znanych produktów z dodatkiem kwasu mlekowego jest płyn do higieny intymnej. Wskazuje się na to, że kwas mlekowy wspiera utrzymanie pH błony śluzowej pochwy na odpowiednim poziomie (pH 4.5), co zmniejsza ryzyko infekcji intymnych.

Piękna dojrzała kobieta

Kwas mlekowy - dla kogo?

Kwas mlekowy w stężeniach do 10 % ma działanie przede wszystkim nawilżające – stanowi jeden z głównych składników NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego. To sprawia, że kwas mlekowy jest świetnym wyborem do pielęgnacji skóry suchej i odwodnionej – regularne stosowanie tego składnika pomoże odbudować, a także utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry. 

Rada kosmetologa

Pamiętaj, że aby zapobiec podrażnieniom i przebarwieniom w trakcie i po kuracji kwasami – codziennie stosuj filtry przeciwsłoneczne najlepiej SPF 30 lub 50.

Kwas mlekowy ma również udowodnione działanie wzmacniające barierę ochronną naskórka – sprawdzi się więc świetnie w pielęgnacji skóry osłabionej i ze skłonnością do podrażnień. 

Jakie jeszcze właściwości wykazuje kwas mlekowy? To:

  • działanie rozjaśniające przebarwienia;
  • poprawa grubości naskórka;
  • wspieranie procesów odnowy skóry z fotouszkodzeniami;
  • stymulacja produkcji kolagenu i elastyny;
  • poprawa jędrności i sprężystości skóry;
  • oczyszczanie porów;
  • wygładzanie zmarszczek. 

Nadaje się również do pielęgnacji skóry z bliznami – rozjaśnia je i spłyca. To kwas o łagodnym, ale przy tym skutecznym i wszechstronnym działaniu. Dzięki temu może być z powodzeniem stosowany zarówno w warunkach domowych (dodatek do codziennych kosmetyków pielęgnacyjnych), jak i w gabinetach kosmetycznych (silniejsze działanie, pod kontrolą specjalisty).

Przeciwwskazania do stosowania kwasu mlekowego

Choć kwas mlekowy jest uważany za substancję łagodną i dość bezpieczną, istnieje kilka przeciwwskazań do jego stosowania. To przede wszystkim stany, które są również przeciwwskazaniami do jakichkolwiek innych zabiegów kosmetycznych, a więc:

  • przerwanie ciągłości naskórka w obszarze zabiegowym;
  • aktywne stany zapalne w obszarze zabiegowym;
  • alergie skórne;
  • gorączka i infekcje;
  • choroby autoimmunologiczne;
  • ciąża i karmienie piersią;
  • opalona skóra;
  • przyjmowanie retinoidów;
  • choroby bakteryjne, wirusowe i grzybicze skóry.



Pokaż więcej wpisów z Listopad 2021

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel