ZADBANA SKÓRA
04.04.2022

Kwas laktobionowy – idealny wybór do pielęgnacji cery wrażliwej!

Kwas laktobionowy – idealny wybór do pielęgnacji cery wrażliwej!

Oczyszczanie, złuszczanie, nawilżanie, odżywianie i ochrona przeciwsłoneczna – to podstawa do tego, by skóra cieszyła równym kolorytem, jędrnością, optymalnym poziomem nawilżenia, a także dobrą kondycją i odpornością na działanie czynników zewnętrznych. W teorii wydaje się to proste – praktyka pokazuje jednak, że skomponowanie idealnego zestawu pielęgnacyjnego wcale do takich nie należy! Działanie kosmetyków w dużej mierze zależy od składników aktywnych, jakie się w nich znajdują. Tych zaś jest mnóstwo, co wcale nie ułatwia wyboru! Warto przyjrzeć się kwasom: to substancje czynne, lubiane przede wszystkim za swoje wszechstronne właściwości, wysoką skuteczność, a także dość dobrą tolerancję przez skórę. Jednym z kwasów o wyjątkowym działaniu jest kwas laktobionowy. Jak działa, dlaczego cieszy się tak dużym uznaniem i u kogo sprawdzi się najlepiej?

Składniki aktywne a stan skóry

Świadomość związana z pielęgnacją skóry i włosów wciąż rośnie. Łatwy dostęp do informacji związanych z działaniem poszczególnych składników (zarówno negatywnym, jak i pozytywnym), a także stale poszerzająca się oferta kosmetyków na rynku sprawiają, że konsumenci przywiązują coraz więcej uwagi do swoich wyborów. 

Jednym z najważniejszych kryteriów wyboru kosmetyków jest ich skład. Chodzi przede wszystkim o unikanie szkodliwych substancji (lub potencjalnie szkodliwych), takich jak m.in. konserwanty czy barwniki. Konsumenci coraz częściej unikają również wybierania kosmetyków, w których składzie przeważają substancje syntetyczne: silikony czy wypełniacze. Wynika to z faktu, że od kosmetyków oczekują realnego, długofalowego działania, a nie tylko chwilowych efektów, maskujących problem.

Więcej na temat składów kosmetyków dowiesz się z naszego artykułu.

Dlatego coraz większym zainteresowaniem i to w różnych grupach wiekowych cieszą się kosmetyki, bazujące na składnikach aktywnych i o jak najbardziej naturalnych składach. Składniki aktywne, zwane inaczej substancjami czynnymi, to, jak sama nazwa wskazuje, substancje o aktywnym działaniu. Wywołują określone, pożądane skutki. W zależności od rodzaju składnika, może to być działanie nawilżające, regenerujące, dezynfekujące, oczyszczające, naprawcze, wygładzające… Aby stosowanie produktów bazujących na składnikach aktywnych przyniosło oczekiwane efekty, potrzeba cierpliwości – ich wpływ na skórę jest procesem. To odróżnia je od wielu syntetycznych składników, jak np. silikony, które dają natychmiastowy, jednak tylko tymczasowy efekt. 

Na efekty stosowania niektórych składników aktywnych trzeba więc nieco poczekać, jednak rezultaty są tego warte!

Kwasy – perły wśród składników aktywnych

Jednym ze składników aktywnych, cieszących się ogromnym zainteresowaniem wśród wielu grup wiekowych, są kwasy. Ceni się je przede wszystkim za wszechstronne działanie, dobrą tolerancję ze strony skóry, a także szybko zauważalne i trwałe efekty.

Poszczególne kwasy mają swoje indywidualne cechy, a tym samym działanie, jednak można wyodrębnić grupę cech uniwersalną dla wszystkich kwasów. To między innymi złuszczanie, rozjaśnianie i wygładzanie skóry, a także właściwości antybakteryjne i regulujące wydzielanie sebum. 

Dzięki temu mogą być wykorzystywane do pielęgnacji różnych typów cer, a siła ich działania zależy przede wszystkim od stężenia. Z reguły kwasy w niewielkich stężeniach mają łagodniejsze działanie i są bezpieczne w użytku domowym. Zabiegi z kwasami o wyższych stężeniach należy wykonywać w profesjonalnym gabinecie kosmetycznym. 

Prawidłowe dobranie rodzaju i stężenia kwasu do rodzaju i potrzeb skóry, a także właściwe używanie go sprawia, że zabiegi są bezpieczne i nieobarczone większym ryzykiem niepowodzenia.

Jednak ze względów bezpieczeństwa (różna wrażliwość skóry, podatność na reakcje alergiczne), przed wdrożeniem nowej substancji do pielęgnacji, warto wykonać próbę uczuleniową na niewidocznym fragmencie skóry. 

Jak nie pogubić się w gąszczu kosmetyków i składników aktywnych? Jeśli nie wiesz, jakie substancje sprawdzą się najlepiej w przypadku potrzeb Twojej skóry, zasięgnij porady dermatologa lub kosmetologa – pomoże Ci określić potrzeby cery i doradzi program pielęgnacyjny. 

Twoja skóra jest wrażliwa, podatna na zaczerwienienia i podrażnienia, często pojawiają się na niej stany zapalne, a do tego jest dość sucha i szybko traci nawilżenie, przez co brakuje jej sprężystości? Przyjrzyj się właściwościom kwasu laktobionowego. W odróżnieniu od większości popularnych kwasów, najważniejszą właściwością kwasu laktobionowego jest działanie przeciwzapalne i łagodzące. Dzięki temu sprawdza się rewelacyjnie w pielęgnacji skóry bardzo wrażliwej, podrażnionej i podatnej na podrażnienia, a także pękanie naczynek. Kwas laktobionowy, a także kosmetyki z jego dodatkiem, to świetny wybór w przypadku skóry dotkniętej problemem trądziku (bakteryjnego i różowatego), AZS i skóry naczyniowej. 

Kobieta nakłada maskę na twarz

Kwas laktobionowy – właściwości

Kwas laktobionowy otrzymuje się z laktozy, a dokładniej z jej utleniania. Zalicza się go do polihydroksykwasów– nowej generacji kwasów hydroksylowych. Mają one właściwości podobne do kwasów AHA, jednak zasadnicza różnica polega na tym, że kwasy PHA wykazują znacznie łagodniejsze działanie. W odróżnieniu od kwasów AHA, kwasy PHA nie powodują podrażnień i zaczerwienień skóry tuż po zabiegu, a to dzięki zawartości cząsteczki galaktozy. Dodatkowo kwasy PHA cechują świetne właściwości antyoksydacyjne. 

O kwasach AHA i BHA przeczytasz w naszym artykule.

Kwas laktobionowy jest wysoce higroskopijny, dzięki czemu ma świetne właściwości absorbcyjne i retencyjne wody. Podobnie jak pozostałe hydroksykwasy, kwas laktobionowy także wykazuje właściwości złuszczające, jednak są one o wiele subtelniejsze niż w przypadku kwasów AHA. Wszystko to sprawia, że jest wręcz idealnym składnikiem pielęgnacyjnym dla skóry bardzo wrażliwej, odwodnionej i podatnej na przesuszenie, której chcesz zapewnić kompleksową pielęgnację bez ryzyka podrażnień.

Kolejną cenną cechą kwasu laktobionowego jest stymulacja fibroblastów do produkcji kolagenu i elastyny, dzięki czemu ten składnik istotnie wpływa na gęstość, jędrność i zdrowe napięcie skóry. Kwas laktobionowy jest również znany ze swojego działania silnie regenerującego. Z tego względu jest chętnie wybierany jako składnik do codziennej pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i ze skłonnością do tworzenia się stanów zapalnych. Co więcej, kwas laktobionowy sprawdza się świetnie w pielęgnacji pozabiegowej, przyspieszającej i usprawniającej proces gojenia, np. po złuszczaniu innymi kwasami, mezoterapii igłowej czy laseroterapii. Jest to kwas całoroczny.

Ponadto kwas laktobionowy działa:

  • nawilżająco – doskonale wiąże wodę w naskórku, a dodatkowo tworzy warstwę okluzyjną, która zapobiega transepidermalnej utracie wody;
  • przeciwstarzeniowo – przede wszystkim ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne;
  • uelastyczniająco;
  • wygładzająco;
  • spłycająco na zmarszczki. 

Podobne działanie wykazuje m.in. kwas migdałowy. Przeczytasz o nim w naszym artykule.

Rada kosmetologa

Jeżeli jesteś posiadaczem skóry naczyniowej i uważasz, że nie możesz stosować żadnych kwasów – wypróbuj kwasy z grupy PHA. Kwas laktobionowy lub glukonolakton przyczyniają się do łagodzenia wszelkich podrażnień i zaczerwienień skóry.

Na tym nadal nie koniec właściwości kwasu laktobionowego. Ten związek wykazuje również działanie zapobiegające powstawaniu teleangiektazji, hamuje również posłoneczne uszkodzenia skóry. Kwas laktobionowy nie wykazuje działania fototoksycznego, dzięki czemu może być stosowany przez cały rok, bez ryzyka powstawania przebarwień pod wpływem promieniowania słonecznego. Kwas laktobionowy jest stosunkowo nowym kwasem, wprowadzonym do współczesnej kosmetyki, natomiast szybko podbił rynek dzięki swojemu wszechstronnemu działaniu:

  • łagodzącemu, 
  • naprawczemu,
  • odmładzającemu,
  • nawilżającemu.

Kwas laktobionowy cieszy się ogromną popularnością w pielęgnacji zarówno domowej, jak i gabinetowej.

Kobieta gładzi się po twarzy

Kwas laktobionowy w domowej pielęgnacji – jak go używać?

Z dobroczynnych właściwości kwasu laktobionowego możesz korzystać na kilka sposobów: zarówno w codziennej, domowej pielęgnacji, jak i w gabinecie kosmetycznym. 

Do codziennej pielęgnacji możesz stosować samodzielny produkt lub możesz sięgnąć po kosmetyki, które zawierają kwas w składzie. Jeśli wybierzesz czysty kwas laktobionowy, stosuj go jako dodatek do ulubionych kremów czy balsamów. Przykładowo, w przypadku kwasu o stężeniu 8%, zmieszaj go w proporcji 1:2 z wybranym kosmetykiem (otrzymasz stężenie 2,7%). Aby uzyskać stężenie 4%, kwas zmieszaj w proporcji 1:1 z wybranym kosmetykiem. Stężenie 7% uzyskasz, gdy zmieszasz kwas z kosmetykiem w proporcji 0,5:3. Produkty z kwasem laktobionowym najlepiej stosować na noc.

Jak jeszcze możesz wykorzystać kwas laktobionowy w domowej pielęgnacji cery? Dodaj go do hydrolatu w postaci toniku i przecieraj twarz jak zawsze. Kilka kropel kwasu laktobionowego możesz zmieszać również z serum o działaniu nawilżającym. Dzięki takiemu połączeniu zyskasz prawdziwą bombę nawilżającą.

Środki ostrożności przy stosowaniu kwasu laktobionowego

Kwas laktobionowy ma łagodne działanie i jest dobrze tolerowany przez skórę, nawet bardzo wrażliwą. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, by jeszcze bardziej zwiększyć bezpieczeństwo jego stosowania. 

Po pierwsze – pomimo tego, że kwas laktobionowy nie jest fototoksyczny, w czasie jego stosowania mimo wszystko lepiej stosować ochronę przeciwsłoneczną. Po drugie – w czasie kuracji kwasem laktobionowym lepiej zrezygnuj z jednoczesnego stosowania innych kwasów, zwłaszcza tych o wyższych stężeniach. Po trzecie – po kilku tygodniach stosowania kwasu laktobionowego warto zrobić co najmniej miesiąc przerwy.

Przeciwwskazania do stosowania kwasu laktobionowego

Choć kwas laktobionowy jest uważany za bezpieczny i łagodny, to jednak istnieje kilka sytuacji, w których nie powinno się go stosować. Do tych wyjątków należą ogólne przeciwwskazania do zabiegów kosmetycznych, a więc:

  • ciąża i karmienie piersią;
  • aktywna opryszczka;
  • przerwanie ciągłości naskórka w obszarze zabiegowym;
  • świeże lub nie do końca wygojone blizny;
  • interwencja chirurgiczna w obrębie twarzy (w ciągu ostatnich 6 miesięcy);
  • uczulenie na jakiekolwiek składniki kwasu;
  • choroby bakteryjne, wirusowe, grzybicze skóry.

W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości związanych ze stosowaniem kwasów, zasięgnij porady eksperta: dermatologa, lekarza medycyny estetycznej lub kosmetologa. 

Oczekiwane efekty, wynikające ze stosowania kwasu laktobionowego, są zauważalne już po 2 miesiącach regularnego stosowania.

 



Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel