ZADBANA SKÓRA
22.06.2022

Olejek marchewkowy do opalania

Olejek marchewkowy do opalania

Nie od dziś wiadomo, że pospolita marchew (Daucus Carota Sativa) jest rośliną, która świetnie wpływa na zdrowie skóry i pomaga nadać jej złocisty kolor. Już wiele lat temu kobiety stosowały ,,kurację marchewkową’’ polegająca na codziennym piciu soku z marchwii, aby nadać skórze lekko opalony wygląd. Trudno się temu dziwić, ponieważ marchew to istna bomba witaminowa i świetny pomocnik w podkreślaniu piękna skóry. Dużą popularnością cieszą się naturalne oleje z marchwi, które możemy stosować od zewnątrz.  

Olej marchewkowy czy z nasion marchwi?

Olej z nasion marchwi jest czasami mylony z olejem marchewkowym, chociaż są to dwa różne produkty. Olej marchewkowy powstaje ze zmiażdżonych korzeni marchwi macerowanych przez dłuższy czas w oleju nośnikowym takim jak oliwa lub olej kokosowy. Produkowany w ten sposób olej możemy też znaleźć pod nazwą – macerat z marchwi. Olej marchewkowy nie olejkiem eterycznym. 

Olej z nasion dzikiej marchwi natomiast jest tłoczony na zimno lub pozyskiwany w procesie destylacji. Zazwyczaj do celów kosmetycznych spotykany jest olej tłoczony na zimno, zawieszony w innym olejowym nośniku.

Właściwości oleju marchewkowego

Olej marchwiowy jest przede wszystkim cennym źródłem karotenoidów (m.in. α- i β-karotenu). Te naturalne barwniki odpowiadają za jego silne właściwości nawilżające i przeciwstarzeniowe. Karotenoidy przeciwdziałają szkodliwemu wpływowi wolnych rodników  i w mniejszym stopniu promieniowania UV (SPF ok  2-7 SPF). Olej marchwiowy ma też zastosowanie w walce z wypryskami – działa przeciwtrądzikowo i regulująco na wydzielanie sebum.

SPRAWDŹ TEŻ: Misja: pokonać sebum. Co to takiego i jak z nim walczyć?

Olejowy macerat z marchwi jest bogaty w witaminy A, D, E, K, antyoksydacyjne polifenole oraz minerały (Ca, P, Cl, Na, K, Fe, Zn, Mg). Sam β-karoten jest też prekursorem witaminy A  i pośrednio wpływa m.in na grubość oraz gęstość skóry. 

Dzięki tak bogatemu składowi można często go spotkać w kosmetykach przeznaczonych do skóry dojrzałej, suchej i skłonnej do zmarszczek. Olej marchewkowy znajduje też zastosowanie w samoopalaczach i kremach przeciwsłonecznych.

Jak wykorzystać olejek marchwiowy do opalania?

Olejek marchewkowy jest co prawda naturalnym filtrem, ale niestety stopień ochrony, jaki daje, nie jest wystarczający do opalania (SPF 2-7). Jeśli chcemy dobrze zabezpieczyć skórę przez promieniami słonecznymi najlepiej stosować tradycyjny krem do opalania. Możemy go jednak wykorzystać na wiele innych sposobów. 

Olejek marchewkowy możemy nałożyć jako pierwszy produkt przed opalaniem. Już przy pojedynczym nałożeniu zauważymy, że lekko koloryzuje skórę, dzięki czemu możemy się cieszyć delikatną opalenizną zaraz po przyjściu na plażę. Dzięki olejkowi skóra jest chroniona przed utratą nawilżenia i odżywiona. Trzeba oczywiście pamiętać o zastosowaniu później dodatkowej fotoprotekcji. Warto wspomnieć, że olejek marchewkowy, dzięki swoim właściwościom jest znany producentom kosmetyków i występuje w składzie niektórych produktów do opalania.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ: Ochrona przeciwsłoneczna. Wszystko, co musisz wiedzieć

świeże marchewki ułożone na blacie

Olej marchewkowy jako naturalny samoopalacz

Coraz więcej kobiet rezygnuje z opalania, ponieważ są świadome, jak wiele złego mogą wyrządzić promienie UV skórze. Słońce przyspiesza fotostarzenie, przesusza i zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów skóry, w zamian dając jedynie przyciemnioną karnację. Na szczęście godziny spędzone na słońcu to nie jedyna droga do opalonej skóry. Olejek marchewkowy będzie świetnym rozwiązaniem dla fanek naturalnych kosmetyków i nie tylko. Karotenoidy w nim zawarte mają właściwości barwiące, dzięki czemu nawet jednorazowe zastosowanie olejku daje efekt delikatnej opalenizny. Jeśli chcemy, aby olejek marchwiowy dał typowy dla samoopalaczy efekt brązujący wystarczy, że będziemy go stosować regularnie. Olejek marchewkowy stosowany na twarz również przyniesie wiele korzyści. Poprawia koloryt, wygładza, nawilża i sprawia, że skóra wygląda na bardziej promienną.

Uwaga! Przy stosowaniu oleju marchwiowego należy uważać, ponieważ może barwić ubranie, a nawet włosy, które będą miały z nim kontakt.

Domowy macerat z marchwi

Marchew jest produktem powszechnie dostępnym, dlatego trudno się dziwić, że w sieci pojawiły się przepisy na wykonanie maceratu olejowego w domu. Do wykonania oleju marchwiowego potrzebujemy startej marchwi (najlepiej ekologicznej), którą zalewamy olejem. Wszystko robimy w szklanym słoiku. Możemy do tego celu wykorzystać np. olej słonecznikowy lub oliwę z oliwek. Macerat należy zostawić na dłuższy czas (ok. 2 tygodnie) a następnie przecedzić i umieścić w czystym słoiku. 

Taki domowy olej z marchwi możemy wykorzystać np. do łagodzenia skutków oparzeń słonecznych, nawilżenia i zmniejszenia szorstkości skóry. Minusem takiego domowego produktu będzie: mała trwałość i trudna do ocenienia moc działa

kobieta na plaży w okularach

Olej marchewkowy po opalaniu

Olejek marchewkowy dzięki zawartości przeciwutleniaczy zapobiega posłonecznym uszkodzeniom skóry. Chroni przed wpływem reaktywnych form tlenu powstających przez promieniowanie UVA. Pomaga skórze zregenerować się po opalaniu, a także działa przeciwzapalnie i nawilżająco.

Rada eksperta:  Olej z nasion marchwi wykazuje działanie neutralizujące na wolne rodniki powstające pod wpływem promieniowania słonecznego. Jako składnik kosmetyków szczególnie polecany jest do cery dojrzałej. Stosowany samodzielnie, idealnie sprawdzi się jako naturalne serum przeciwstarzeniowe.

SPRAWDŹ TEŻ: Antyoksydanty w kosmetyce – co musisz wiedzieć?

Olej z nasion marchwi - właściwości

Olej z nasion marchwi jest tłoczony na zimno z nasion dzikiej marchwi (Daucus carota). Ma intensywną pomarańczową barwę, dzięki dużej zawartości beta-karotenu. Zawiera kwasy tłuszczowe w tym stearynowy, linolowy i palmitynowy. Jest źródłem witamin A, B, C, E i F. Doskonale nawilża, odmładza i regeneruje skórę

Można go znaleźć w wielu różnych produktach do pielęgnacji, takich jak:

  • produkty do mycia twarzy;
  • olejki do twarzy;
  • sera;
  • produkty rozjaśniające przebarwienia.

Olej z nasion marchwi ma niewielkie właściwości absorbujące promienie UV (SPF 2), ale podobnie jak macerat z marchwi nie nadaje się do stosowania jako ochrona przeciwsłoneczna. Posiada również właściwości lekko tonizujące, nawilżające, przeciwzmarszczkowe i ujędrniające.

Przy zakupie olejku z nasion marchwi warto wybrać taki, który zawiera olej nośnikowy, dzięki czemu unikniemy podrażnień skóry. Co ważne olej z nasion dzikiej marchwi jest odradzany kobietom w ciąży ze względu na właściwości poronne.  

SPRAWDŹ TEŻ: Olej kokosowy do opalania

Do rozjaśniania przebarwień

To, co wyróżnia olejek z nasion marchwi to zdolność do rozjaśniania przebarwień. W wyniku opalania skóra jest stymulowana do produkcji barwnika – melaniny. W miejscach, w których melanina jest szczególnie nagromadzona, powstają ciemne punkty. Olejek z marchwi może pomagać rozjaśniać przebarwienia po opalaniu, a także poprawia wygląd zmęczonej, przesuszonej skóry. 

SPRAWDŹ TEŻ: Niacynamid – działanie i właściwości

Do łagodzenia podrażnień

Dzięki swoim właściwością rewitalizującym i kojącym olej z marchwi nadaje się do łagodzenia podrażnienia skóry po intensywnym opalaniu. Podobnie jak olej marchewkowy, olej z nasion marchwi nie ma znaczącego SPF i nie nadaje się do stosowania jako filtr UV. Przeciwdziała za to fotostarzeniu i powstawaniu zmarszczek. Olej z nasion marchwi dodany do ulubionego kremu wzmocni jego działanie anti-aging. 

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ: Technologia anti-aging. Poznaj sposób na odmłodzenie


Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel