ZADBANA SKÓRAPIĘKNO Z NATURYDBAJ O ZDROWIEDOMOWE PORADY
24.11.2019

Olejek lawendowy. Zastosowanie w kosmetyce i wpływ na skórę

Olejek lawendowy. Zastosowanie w kosmetyce i wpływ na skórę

Olejki eteryczne od dawna wykorzystywane były jako jeden ze sposobów radzenia sobie z różnymi dolegliwościami. Cenione są między innymi za ich korzystne działanie na naszą urodę. Wśród najbardziej znanych i wybieranych olejków znajduje się olejek lawendowy. W jaki sposób możesz wykorzystać go podczas swojej pielęgnacji? Czy rzeczywiście pomaga zwalczać trądzik? Lecznicze właściwości olejku lawendowego przybliżymy w poniższym artykule,

Olejek lawendowy

Właściwości olejku lawendowego – kiedy może pomóc?

Zazwyczaj substancja ta wytwarzana jest z rozwiniętych już kwiatów lawendy. Ścinane są one jednocześnie z łodygą. Istnieją dwie technologie pozyskiwania olejku. Wyróżnia się destylację z parą wodną, a także ekstrakcję rozpuszczalnikami lotnymi. Co ciekawe, zapach uzyskanych destylatów nieco różni się od zapachu świeżych kwiatów. Warto wiedzieć, że dostępny jest angielski olejek lawendowy. Ma on zapach z nutą kamforowo-eukaliptusową. Natomiast francuski jest bardziej słodki.

Można również samodzielnie spróbować wyprodukować taki olejek. W internecie znajdują się różne przepisy, jak to zrobić samodzielnie w domu. Warto jednak pamiętać, że jest to czynność pracochłonna i czasochłonna. Pewniakiem jest tymczasem po prostu zakupienie gotowego produktu. Zwłaszcza że nie jest to bardzo duży wydatek.

Do wyboru jest olejek eteryczny np. Nature Queen, który można wykorzystać w domowej aromaterapii. Doskonale sprawdzi się w  aromatyzacji powietrza, kiedy chcesz sobie zrobić przyjemną kąpiel, zafundować dobroczynny masaż lub okład.

Inną opcją jest zakupienie produktu, w którym olejek lawendowy stanowi jedną ze składowych. Przykładem jest lekki olejek do ciała Mydlarnia Cztery Szpaki – olejek lawenda Ylang. Posiada on cudowny kwiatowo-słodki zapach. Jest on eteryczny i zmysłowy. Oprócz lawendowego znajduje się w nim także frakcjonowany olej kokosowy, jojoba, ylang-ylang oraz z pestek arbuza.

NATURE QUEEN OLEJEK ETERYCZNY LAWENDOWY 10MLBIOLAVEN SYLVECO PŁYN MICELARNY Z LAWENDĄ 200ML LIRENE NATURA ECO KREM-SERUM REGENERUJĄCE DO STÓP LAWENDA 75MLMYDLARNIA CZTERY SZPAKI OLEJEK DO MASAŻU MIŁOŚĆ

Olejek lawendowy. Działanie wszechstronne – czyli jakie?

Substancja ta popularna była w perfumiarstwie już w XVIII wieku. Korzystano z niej na wielu różnych europejskich dworach. Aktualnie coraz rzadziej pojawia się w składzie współczesnych perfum. Można go spotkać w kompozycjach męskich wód toaletowych, jako element nuty początkowej.

Warto wiedzieć, że ma on także inne działanie. Odkryto jego właściwości uspokajające i nasenne. Skąd taka moc? Główny składnik olejku, czyli linalol, hamuje powinowactwo acetylocholinowe i w efekcie blokuje kanały jonowe. Dlatego ułatwia zasypianie i wycisza. Dodatkowo ma działanie moczopędnie, pobudzające wydzielanie soków trawiennych, antyseptyczne. Poza tym przypisuje się mu moc niwelującą stan zapalny i zmniejszającą ból. Nadal pozostaje on przedmiotem badań laboratoryjnych. Możliwe, że jeszcze nie wszystkie jego właściwości zostały odkryte.

Ładny zapach lawendy to jeszcze nie wszystko. Warto po niego sięgać wtedy, gdy:

  • walczysz z trądzikiem,
  • chcesz spowolnić procesy starzenia skóry,
  • masz zamiar wzmocnić kondycję i ogólny wygląd skóry,
  • zależy Ci na zmniejszeniu blizn i rozstępów,
  • chcesz pokonać grzybicę skóry.

Jak stosować olejek lawendowy na trądzik? Odpowiedź na jedno ważnych pytań!

Jakie właściwości wyróżniają olejek lawendowy? To preparat, który wykazuje działanie antyseptyczne – niszczy drobnoustroje, w efekcie minimalizuje ryzyko wystąpienia zakażenia. Produkt ten łagodzi objawy trądziku. Co więcej, zapobiega powstawaniu nowych zmian trądzikowych. Ma działanie korzystne, ponieważ wpływa na regulację sebum i usuwa jego nadmiar. Do tego nie zatyka porów, to także uważane jest za jego zaletę.

Dobroczynny olejek lawendowy! Trądzik nie ma żadnych szans, kiedy postawisz na taką pielęgnację. Dodatkowy plus jest taki, że to produkt bardzo bezpieczny, bez trudu można go stosować nawet na wrażliwą skórę.

ręczniki, mydło i olejki aromatyczne

Jak stosować olejek lawendowy? Wystarczy wymieszać go z wodą albo z hydrolatem (czyli wodą kwiatową powstałą podczas procesów destylacji materiału roślinnego, np. kwiatów; to naturalny zamiennik toniku). Trzeba to zrobić w odpowiedniej dawce – zalecane proporcje to 1:10. Następnie taką mieszanką przemywa się oczyszczoną skórę twarzy.

W przypadku zmian trądzikowych na innych częściach ciała warto dodać kilka kropel takiego olejku do przygotowanej kąpieli. Bardzo ważne jest to, aby nie aplikować olejku bezpośrednio na skórę. Zawsze używa się go w postaci rozcieńczonej. Dodatkowo nie zaleca się, aby korzystały z niego kobiety będące w ciąży.

Olejek lawendowy – zastosowanie w kosmetyce. Kiedy jeszcze warto go wybierać?

Olejek lawendowy stosuje się także w leczeniu opryszczki. Ta nieprzyjemna przypadłość pojawiająca się zwykle podczas sezonu jesienno-zimowego może zostać pokonana dzięki właściwościom antyseptycznym i przeciwgrzybiczym olejku.

Podobnie jak w przypadku trądziku rozcieńczony wcieramy w chore miejsce na wardze. Dodatkowo można go bez problemu stosować na rany. Sprawi on, że komórki szybciej się zregenerują i dodatkowo będzie walczył z bakteriami. Jaką miksturę wykonać? Do 30 ml oliwy z oliwek dodajemy około 30 kropel olejku lawendowego.

Poza tym sprawdzi się on wtedy, kiedy chcesz wzmocnić porost włosów albo gdy zależy Ci na pozbyciu się łupieżu. W tym drugim przypadku jest pomocny, ponieważ ma właściwości przeciwgrzybicze. Może zwalczać drożdżaki i minimalizuje nadmierne wydzielanie się łoju. Można dodać jego kilka kropel do szamponu lub odżywki. Natomiast przez to, że poprawia ukrwienie skóry, sprawia, że cebulki włosów są mocniejsze, a pasma rosną znacznie szybciej.

 

 

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2019

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel