WŁOSOWE LOVEZADBANA SKÓRA
20.04.2022

CBD, czyli olej konopny w kosmetykach. Co warto o nim wiedzieć?

CBD, czyli olej konopny w kosmetykach. Co warto o nim wiedzieć?

Kosmetyki konopne cieszą się ogromną popularnością, która wciąż rośnie. Różne części konopi siewnych są wykorzystywane w różnych celach, przede wszystkim kosmetycznych i zdrowotnych. Popularność tej rośliny wynika przede wszystkim z zawartości różnych cennych związków organicznych. Jednym z nich jest CBD, które wraz z olejem konopnym stanowi popularny dodatek do kosmetyków. Znajdziesz je przede wszystkim w kremach i maseczkach do twarzy, ale także w produktach do pielęgnacji ciała i włosów, a nawet w pomadkach do ust. Jakie korzyści przynosi stosowanie kosmetyków z olejem konopnym? 

Moc natury w słoiczku – dlaczego rośliny są tak popularnym składnikiem kosmetyków?

Korzystny wpływ roślin na zdrowie i samopoczucie był znany już setki lat temu. W zamierzchłych czasach to właśnie na bazie różnych ziół przyrządzano napary czy maści na różne dolegliwości. Wyciągami roślinnymi leczono mnóstwo dolegliwości – od bólu głowy i niestrawności, przez problemy ze snem, po trudno gojące się rany i owrzodzenia. 

Wraz z rozwojem medycyny zioła odeszły nieco w zapomnienie, jednak na szczęście nie zapomniano o ich działaniu. Dziś ponownie chętnie sięga się po dobroczynną moc roślin, by, tak jak dawniej, poprawić samopoczucie i urodę. 

To, że zioła wpływają korzystnie na zdrowie i samopoczucie, nie jest jedynie złudzeniem i sugestią. W toku wielu badań naukowych na przestrzeni lat udowodniono, że zawierają wiele cennych, a wręcz bezcennych związków mających korzystny wpływ na skórę. To między innymi garbniki, saponiny, flawonoidy, a także wielocukry czy kwas krzemowy. Oprócz tego w roślinach znajdują się także witaminy i karetonoidy

Więcej o wpływie roślinnych składników na zdrowie przeczytasz w naszym artykule na temat aloesu.

Konopie w kosmetykach

Wykorzystanie konopi w przemyśle jest znane i popularne od dawna. Z tej rośliny można wytwarzać między innymi papier i tkaniny. Choć sama nazwa “konopie” może kojarzyć się przede wszystkim z THC, czyli substancją psychoaktywną, to jednak trzeba wiedzieć, że odmian tej rośliny jest o więcej. Jedną z nich są konopie siewne (Cannabissativa), które wykorzystuje się do produkcji kosmetyków. Ta odmiana nie działa psychoaktywnie i nie można się od niej uzależnić. Działa za to korzystnie na skórę i włosy, dzięki czemu kosmetyki konopne są wręcz uwielbiane przez osoby ze skórą dojrzałą suchą oraz skłonną do alergii i podrażnień.

Konopie siewne zawierają wiele cennych związków organicznych. Jednym z nich, szczególnie docenianych w przemyśle kosmetycznym, jest kannabidiol, znany powszechnie pod nazwą CBD.

Więcej o właściwościach i działaniu oleju CBD znajdziesz w naszym tekście na ten temat.

Serum z konopii

Co zawiera olej konopny?

Olej konopny znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, a nawet spożywczym. Stoi za tym jego skład. 

Olej konopny zawiera między innymi 4% kwasu γ-linolenowego, a także kwas linolowy i α-linolenowy oraz kwas GLA. Kwas GLA to jedna z bardzo cennych substancji o korzystnym wpływie na skórę – wchodzi w skład cementu międzykomórkowego. Ten zaś ma istotny wpływ na minimalizowanie TEWL, czyli przesnaskórkowej utraty wody. Olej konopny jest ceniony również ze względu na optymalny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 (proporcje 3:1).

Konopie Cannabissativa L to bogactwo ponad 500 różnych związków, z czego około 60 to kannabionoidy, a 140 to terpeny. Kannabionoidy to związki organiczne, określane mianem fitokannabioidów. Jednym z najbardziej znanych kannabionoidow jest CBD (kannabidiol). To substancja niezwykle ceniona w lecznictwie. CBD nie wykazuje działania psychoaktywnego.

W przemyśle farmaceutycznym jest ceniony przede wszystkim ze względu na działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwwymiotne, a także przeciwpadaczkowe. Wykazuje również korzystny wpływ na skórę, dlatego jest często wykorzystywany do wzbogacenia oleju konopnego. Terpeny wchodzące w jego skład mają udowodnione właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oprócz tego wskazuje się na to, że olej z nasion konopi może zawierać nawet ponad 80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. To przede wszystkim wspomniany kwas linolowy (LA-56%) i kwas alfa-linolenowy (ALA-19%). Pozostałe cenne kwasy to kwas oleinowy (10%) i kwas gamma-linolenowy (GLA-4%). Badania wskazują na to, że kwasy omega-3 i omega-6 wykazują korzystny wpływ na stan skóry: między innymi działają odmładzająco. Dodatkowo olej konopny to także źródło polifenoli, tokoferoli, fitosteroli, a także karetonoidów. Na tym jednak nie koniec: olej konopny zawiera także między innymi miedź, magnez, potas, cynk i fosfor.

Więcej informacji na temat oleju konopnego w pielęgnacji znajdziesz w naszym artykule.

Fitosterole znajdujące się w oleju konopnym to sterole i stanole. Obydwa związki stymulują różne procesy zarówno w organizmie, jak i w skórze. W oleju konopnym znajduje się sporo steroli – to między 390 a 670 mg/100g oleju. Większość steroli (bo około 70%) stanowi β-fitosterol, któremu przypisuje się działanie przeciwzapalne i przeciw drobnoustrojom. Oprócz tego sterole mają działanie:

  • wzmacniające barierę lipidową naskórka;
  • przeciwutleniające;
  • przeciwalergiczne;
  • zapobiegające przeznaskórkowej utracie wody (TEWL);
  • wzmacniające barierę lipidową naskórka;
  • aktywujące biosyntezę kolagenu i elastyny.

W skład oleju konopnego wchodzą również polifenole – związki znane z tego, że są silnymi antyoksydantami. Neutralizują wolne rodniki, tym samym chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Dzięki temu istotnie wpływają na kondycję skóry i jej młodszy wygląd.

Rada kosmetologa

Czy wiesz, że olejek konopny z CBD przyjmowany doustnie, doskonale wpływa na naszą psychikę i ogólne samopoczucie? To właśnie dzięki kannabinoidom zawartym w CBD, aktywuje się serotonina, czyli hormon szczęścia. Wiele badań potwierdza doskonały wpływ oleju konopnego na stres, lęk czy fobie. Eksperyment przeprowadzony w Brazylii wykazał, że po systematycznym zażywaniu olejku z CBD u badanych pacjentów znacznie zmniejszył się poziom lęku.

Zmielone konopie i serum CBD

Olej konopny – działanie

Olej konopny możesz kupić jako samodzielny produkt, najczęściej w ciemnej buteleczce z pipetką. Olej stanowi jednak również częsty dodatek do kosmetyków, między innymi kremów i balsamów do ciała. Olej z konopi możesz aplikować bezpośrednio na twarz lub ciało (najlepiej na zwilżoną skórę) lub dodać kilka kropel do wybranego kosmetyku, by wzmocnić jego działanie. 

Olej konopny świetnie sprawdzi się również jako miejscowa kuracja wzmacniająca paznokcie – wystarczy, że jego niewielką ilość będziesz regularnie wmasowywać w płytkę i skórki dookoła paznokcia. 

Wśród najważniejszych właściwości oleju konopnego można wymienić działanie:

  • nawilżające – dzięki wysokiej zawartości NNKT olej konopny wykazuje świetne działanie nawilżające, a przy tym łagodzące i przeciwzapalne. Fitosterole wzmacniają barierę naskórkową, dzięki czemu zmniejszają przeznaskórkową utratę wody (TEWL)
  • natłuszczające – dzięki temu, że olej tworzy natłuszczającą warstwę ochronną, sprawdzi się świetnie w pielęgnacji skóry przesuszonej, podrażnionej i swędzącej. Z tego względu sprawdzi się także w przypadku zmian łuszczycowych;
  • wygładzające – olej konopny usuwa zrogowaciałe komórki naskórka, a także przywraca prawidłowe podziały komórkowe;
  • łagodzące – dzięki bogatej mieszance przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, olej konopny wspiera kurację w przypadku łuszczycy;
  • przeciwzapalne – a także przeciwdrobnoustrojowe – za sprawą zawartości witaminy E, terpenów, karetonoidów i fosfolipidów;
  • przeciwalergiczne – takie działanie zapewniają fitosterole i flawonoidy. Dzięki temu olej konopny sprawdza się rewelacyjnie w pielęgnacji skóry problemowej, w tym atopowej;
  • uelastyczniające – za nawilżenie i elastyczność skóry odpowiada między innymi witamina E;
  • regenerujące – wapń, cynk i żelazo to trio do zadań specjalnych. Wapń pobudza regenerację komórek aktywujących syntezę ceramidów, zaś żelazo i cynk wspierają procesy regeneracyjne skóry;
  • normalizujące – za uregulowanie pracy gruczołów łojowych odpowiadają NNKT, a zwłaszcza kwas linolowy. Ten kwas wchodzi w skład łoju. Jego niedostateczna ilość prowadzi do nadmiernej pracy gruczołów łojowych, a w konsekwencji do powstawania zaskórników i zapalnych krost. Uzupełnienie jego niedoboru skutkuje zmniejszeniem wydzielania sebum.

Dla kogo kosmetyki z olejem konopnym?

Olej konopny i kosmetyki, które go zawierają, są odpowiednie do pielęgnacji każdego rodzaju cery, w szczególności zaś cery dojrzałej, suchej i odwodnionej, podrażnionej, wiotkiej, trądzikowej, z objawami AZS i łuszczycy, a także wyjątkowo wrażliwej. Dzięki naturalnej kompozycji drogocennych związków, bezpieczeństwo stosowania oleju konopnego jest dość wysokie.

Sprawdź nasz ranking kosmetyków z olejem konopnym i wybierz swojego faworyta.

Nadaje się do użytkowania jako samodzielny produkt, ale może być również z powodzeniem stosowany jako dodatek wzbogacający do kosmetyków pielęgnacyjnych. Na rynku nie brakuje kosmetyków wzbogaconych olejem konopnym – a wybór nieustannie rośnie.  

Olej konopny jest olejem suchym, tzn. nie pozostawia na skórze świecącego i lepkiego filmu. Nie wykazuje również działania komedogennego, dzięki czemu może być bez obaw stosowany w pielęgnacji cery problematycznej. 

Na eZebra znajdziesz zarówno olej konopny jak i mnóstwo kosmetyków z jego dodatkiem. Dzięki temu bez problemu skompletujesz swój codzienny zestaw pielęgnacyjny, składający się z kosmetyków tej samej marki lub produktów różnych producentów. Krem do twarzy, maseczka pielęgnacyjna, konopna pasta do zębów, a także serum czy olejek do masażu – sprawdź, co znajdziesz w naszej ofercie.

Kobieta czesze włosy

Olej konopny w pielęgnacji włosów

Olej konopny nadaje się również świetnie do pielęgnacji włosów. Przede wszystkim nawilża i wzmacnia skórę głowy, a także łagodzi jej podrażnienia. Ponieważ olej konopny wykazuje właściwości regulujące pracę gruczołów łojowych, dobrze sprawdzi się w pielęgnacji przetłuszczających się włosów. Ten olej może okazać się pomocny także wówczas, gdy na skórze głowy występuje stan zapalny, dla którego charakterystyczne jest zaczerwienienie, swędzenie czy pieczenie.

Związki zawarte w oleju konopnym wpływają korzystnie nie tylko na skórę głowy, ale także na włosy. Stosowanie czystego oleju, np. wykorzystując go do zabiegu olejowania włosów, ale także wgniatanie go w końcówki czy po prostu aplikowanie jego niewielkiej ilości na długości włosów, przyniesie wiele korzyści. Pasma będą nawilżone, wygładzone i będą miały piękny połysk. 

Jeśli nie jesteś fanką stosowania olejów na włosy, nie musisz rezygnować z dobroczynnego wpływu oleju konopnego. Na eZebra znajdziesz produkty do pielęgnacji włosów z dodatkiem oleju konopnego. 

Przetestuj między innymi szampon z olejem konopnym, który dokładnie, ale jednocześnie subtelnie oczyszcza skórę głowy i włosy. Zapewnia nawilżenie, a także ułatwia rozczesywanie włosów.


Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel