Jak odżywiać i dbać o paznokcie
Paznokcie żelowe i akrylowe bezpośrednio po wykonaniu wyglądają pięknie i efektownie. Niestety liczne zabiegi na paznokciach mogą uszkadzać ich płytkę. W związku z tym jest niezwykle istotne, aby między zabiegami dobrze je odżywiać i dbać o ich zdrowie. Poniżej przedstawimy kilka sposobów i porad, dzięki którym paznokcie zachowają blask.
Zdrowa dieta
Tak długo, jak stosujesz zdrową, zróżnicowaną dietę, nie potrzebujesz żadnych suplementów diety, aby zagwarantować sobie mocne paznokcie. W diecie dla zdrowych włosów i paznokci powinny znaleźć się białko, składniki mineralne i witaminy, zwłaszcza A, E oraz z grupy B. Ponadto szczególnie istotne są cynk (orzechy, migdały, pestki dyni), miedź (orzechy, pestki słonecznika) i krzem (rzodkiewka, kalarepa, seler). Osoby o słabych paznokciach mogą dodatkowo suplementować biotynę, witaminę z grupy B, która wzmacnia paznokcie i przyspiesza ich wzrost. Pomocne będą też suplementy ze skrzypem lub z pędów bambusa.
Wszystko z umiarem
Noszenie sztucznych paznokci nie zaszkodzi, jeśli od czasu do czasu dasz im odpocząć. W ramach domowego manicure upewnij się, że wybierasz bezacetonowy zmywacz do paznokci. Noś rękawiczki, aby lepiej dbać o paznokcie podczas pracy rękami, np. podczas prac w ogrodzie lub sprzątania domu, aby chronić lakier i nie dopuścić do zabrudzenia paznokci. Rękawiczki też skutecznie chronią paznokcie przed kontaktem z wodą i detergentami. Zabiegi pielęgnacyjne i higiena też są ważne, ale bycie zbyt nachalnym w czyszczeniu i pielęgnacji paznokci może osłabić płytkę i narazić je na ryzyko infekcji drożdżowych lub bakteryjnych.
Przerwy między nakładaniem sztucznych paznokci
Jedną z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić dla swoich naturalnych paznokci, jest robienie sobie przerw między kolejnymi wizytami. Zaleca się robienie przerwy od akryli mniej więcej co trzy miesiące. Czas przerwy powinien być okresem wzmożonych zabiegów pielęgnacyjnych. Lepiej też obcinać ja na krótko, aby nie narażać je na uszkodzenia mechaniczne.
Nawilżaj skórki
Pomyśl o swoich skórkach jak o ochronnej masie uszczelniającej. Jeśli obetniesz je zbyt mocno, to możesz je uszkodzić. To z kolei sprawia, że łożysko paznokcia staje się podatne na infekcje. W ramach regularnej pielęgnacji paznokci trzeba nawilżać skórki - lepiej w ogóle ich nie przycinać, nawet podczas profesjonalnego manicure. Jeśli skórki są zbyt duże, można je delikatnie odsunąć drewnianym patyczkiem.
Czyszczenie delikatną szczoteczką
Wiele kobiet naraża się na ryzyko infekcji podczas rygorystycznego czyszczenia paznokci nieodpowiednimi narzędziami, zarówno w domu, jak i podczas manicure. Aby mieć zdrowe paznokcie, szoruj je delikatnie szczoteczką z miękkim włosiem.
Domowe wcierki
Większość produktów do domowej pielęgnacji znajdziesz w kuchni lub bez problemu zakupisz je w sklepach spożywczych. Są to przede wszystkim oleje, miód oraz sok z cytryny. Najbardziej cenionym w pielęgnacji paznokci produktem jest oliwa z oliwek. Wcieranie jej w paznokcie i skórki sprawi, że staną się nawilżone, elastyczne i rozjaśnione. Równie korzystne jest moczenie dłoni w odżywczym koktajlu z ciepłej oliwy z oliwek, kilku kropel miodu i soku z cytryny. Poza oliwą można stosować inne oleje, np. z awokado, z pestek winogron, arganowy czy lniany. Wszystkie z nich mają właściwości nawilżające i regenerujące. Koniecznie trzeba wybierać te nierafinowane, ponieważ proces rafinacji pozbawia oleje najcenniejszych składników odżywczych i antyoksydantów, które mają właściwości pielęgnacyjne. Ponadto do pielęgnacji skórek warto użyć soku i miąższu z aloesu, siemienia lnianego (żelu, powstającego w wyniku zalania nasion gorącą wodą), miodu i papki z awokado.
Popularne produkty: żele do paznokci IBD