OLEJE I MASŁA

( ilość produktów: 17 )

Oleje i masła

Naturalne oleje i masła są pozyskiwane z różnych roślin z całego świata i powszechnie wykorzystywane zarówno w gastronomii, jak i branży kosmetycznej. Każdy olej czy masło ma specyficzne właściwości – przede wszystkim jednak to cenne źródła tłuszczy. Warto wybrać zdrowy olej do smażenia, oleje do sałatek, a także masła do smarowania pieczywa czy naleśników – jak pasta sezamowa tahini czy pasty z różnych orzechów. Zdrowe oleje, oliwy i masła to świetna alternatywa dla...

Oleje i masła - eZebra.pl

 

niezdrowych lub zwierzęcych tłuszczów – to ważna grupa zdrowej żywności, a także element diety wegetariańskiej i wegańskiej. Warto włączyć je do codziennej diety – na przykład masło ghee lub klarowane jest doskonałe do smażenia, gdyż tradycyjne masło nie jest odpowiednie do długotrwałego procesu podgrzewania.

 

Cenne oleje – rodzaje i właściwości

 

Olej to jeden z ważnych i często używanych produktów w kuchni – stanowi zdrową alternatywę dla masła i margaryny. Wybrane z nich są niezbędne dla zdrowia, ale warto pamiętać, że mają dużo kalorii i należy rozsądnie nimi gospodarować. Do przygotowywania potraw w wysokiej temperaturze najlepszy jest olej o wysokiej odporności na spalanie – jak olej rzepakowy lub z pestek winogron.


Do smażenia w średnich temperaturach często stosuje się oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, a do doprawiania sałatek odpowiedni będzie każdy olej, zależnie od upodobań smakowych – z awokado, czarnuszki, sezamu, pestek dyni, lniany itd. Warte uwagi są też oleje z ziołami, które dodadzą smaku i aromatu – na przykład z bazylią lub rozmarynem. Również do pieczenia ciast można zastąpić masło oliwą z oliwek, gdyż jest neutralna w smaku.

 

Popularny olej kokosowy

 

Olej koksowy szybko zyskał popularność, gdyż ma wspaniały aromat, ale także wiele prozdrowotnych właściwości – między innymi wspomaga redukcję otyłości, daje zastrzyk energii, działa korzystnie na skórę, działa bakteriobójczo i reguluje poziom cholesterolu. Jest zaliczany do żywności superfood – to jeden z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych nasyconych.


Rafinowany olej kokosowy jest uniwersalny – proces ten nie niszczy kwasów tłuszczowych, zachowuje właściwości prozdrowotne. Olej kokosowy jest odpowiedni do smażenia w wysokiej temperaturze, ale karierę zrobił też w branży kosmetycznej – nawilża, odżywia i chroni skórę przed wysuszeniem podczas opalania, wspomaga odbudowę włosów, a także wzmacnia kolagen i działa bakteriobójczo.

 

Masła i pasty

 

Dużą popularnością cieszą się także naturalne masła z orzechów, sezamu, słonecznika, pestek dyni itd. Zawierają cenne wartości odżywcze, ale w ich składzie nie ma cukru ani innych dodatków i polepszaczy – ew. sól, chili lub inne przyprawy. To cenne źródła zdrowych tłuszczy – spożywane w rozsądnej ilości będą dobrym uzupełnieniem diety i świetną alternatywą dla popularnych smarowideł na bazie czekolady.


Pyszne, gęste i wyraziste w smaku masła powstają ze zmielonych orzechów lub ziaren. Warto sprawdzać skład produktu – w dobrej jakości maśle orzechowym są tylko orzechy i ew. przyprawy. Naturalne masła do kupienia w naszym sklepie to gwarancja najwyższej jakości oraz uczty dla podniebienia. Będą idealna na tosty, placki, naleśniki czy desery.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel