Dostawa gratis od 229zł!Wysyłka w 24h100 dni na zwrot
Języki
zdrowie

MĄKI, KASZE, RYŻE

Ilość znalezionych produktów: 25

Mąki, kasze, ryże

Mąki, kasze, ryże |

Mąki, kasze i ryże, w zależności od rodzaju, mają różne właściwości, wartości odżywcze oraz smak. W naszym sklepie można znaleźć szeroki wybór produktów – m.in. ryż brązowy, bulgur, kasza gryczana, mąka kukurydziana, sojowa, z tapioki, quinoa (komosa ryżowa) i wiele innych. Wybrane z nich są uznawane za tzw. „superfood”.

Kasze, ryże czy mąki stanowią podstawę żywienia – zawierają cenne składniki odżywcze (witaminy, minerały, błonnik itd.) i są pomocne w razie wielu dolegliwości. Warto włączyć je do codziennej diety i spożywać regularnie w różnych posiłkach – pozwalają na kreatywność kulinarną. Są także odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej, chorych na celiakię lub z wyboru unikających glutenu.

Właściwości wybranych kasz

Moda na kasze nadal trwa, dlatego warto włączyć je do codziennego menu, a także poznać cenne właściwości wybranych z nich. Kasza gryczana jest bogata w węglowodany, białka, witaminę B1, fosfor, wapń czy fosfor. Jest sycąca, ale zawiera niewiele kalorii a zarazem niskokaloryczna kasza, stanowiąca doskonały dodatek do posiłków – może być także zamiennikiem ziemniaków.

Z kolei kasza jaglana to najstarszy ze wszystkich gatunków kaszy. Jest podstawą diety bezglutenowej, menu małych dzieci oraz osób dbających o figurę. To świetne źródło energii, ale ma także właściwości lecznicze – zmniejsza dolegliwości wywoływane przez katar, działa wzmacniająco na skórę, włosy i paznokcie, poprawia przemianę materii. To cenne źródło witamin z grupy B, żelaza, miedzi, błonnika pokarmowego, magnezu i potasu.

Kuskus wyróżnia wysoka zawartość białka, witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy, niacyna), wapnia i sodu. Pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu, wzmacnia kości, jest lekkostrawny i łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, a także usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego.

Różne rodzaje ryżu i wartości odżywcze

Wyróżniamy m.in. ryż biały, brązowy, czerwony, czarny, parboiled, basmati, perłowy, jaśminowy, a także włoski ryż arborio czy tzw. ryż dziki. Różnią się one kształtem i długością ziaren, kolorem, smakiem oraz właściwościami. Każda odmiana będzie pasowało do innej potrawy – jak m.in. risotto, sushi, curry czy paella. Odmian ryżu jest aż około 40 tysięcy, ale tylko kilka można znaleźć w sklepach.

Ryż arborio to popularny rodzaj ryżu średnioziarnistego uprawiany w północnych Włoszech, idealny na risotto, parboiled jest twardszy od białego ryżu, ale zdrowszy, gdyż jego ziarna poddaje się parowaniu pod zwiększonym ciśnieniem, dzięki czemu zachowywane są cenne składniki. Najwięcej składników odżywczych zawiera jednak ryż brązowy – podczas jego obróbki usuwana jest jedynie niejadalna łuska.

Typy i rodzaje mąk alternatywnych

Mimo że do wyboru mamy wiele mąk pszennych, żytnich czy orkiszowych, warto sięgać także po mąki alternatywne – na przykład z ciecierzycy, grochu czy amarantusa, mąkę jaglaną, ryżową, kukurydzianą czy kokosową. Bogaty wybór mąk z całego świata pozwala eksperymentować w kuchni – ponadto wiele z nich to produkty popularne w diecie bezglutenowej. Można z nich przygotować różne potrawy i desery.

Mąką jaglana jest idealna do placków i naleśników, kukurydzianą wyróżnia wspaniały żółty kolor, a kokosową delikatny aromat. Codzienne menu warto wzbogacić o różne rodzaje mąki – te bezglutenowe będą odpowiednie nie tylko dla osób chorych na celiakię czy unikających glutenu. Będą stanowić ciekawe urozmaicenie diety, a różnorodność w kuchni jest bardzo ważna.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel